Laatua

Myymme kanadalaisten sonnien spermaa
parantamaan LEHMIEN KESTÄVYYTTÄ TASAPAINOISEN JALOSTUKSEN keinoin

 

Sari
Alhainen
040-5507643
toimisto

Inga
Heikkinen

0400-891262
toimisto

Miia
Ikonen

050-5466499
alue-edustaja

Jani
Kivilahti

045-2732340
alue-edustaja

Eevastiina
Heikkinen-Björkqvist

044-5248728
alue-edustaja

Laura
Laiholahti

044-5524493
alue-edustaja

Maija
Inkiläinen

040-8237801
alue-edustaja

Heidi
Savander

0500-860637
alue-edustaja

Liisa
Staudinger

040-5610303
alue-edustaja

Anu
Tiikkainen

044-5021975
alue-edustaja

Juha
Toivola

044-5500097
alue-edustaja

Heikki
Vanhatalo

040-3502337
alue-edustaja

Salla
Rautio

050-5256109
genomitestit

Eveliina
Kokkoniemi

040-7735266
alue-edustaja

Mika
Inkiläinen

044-3581822
typpiauto, AI24

Taru
Kuokkanen

050-3397034
toimisto, alue-edustaja

Kari
Karppinen

045-1253717
typpiauto

Sonja Lahdenperä
040-5829872
alue-edustaja

Virpi
Aarnipuro

050-4408050
tilasiemennys

Samuli
Soudunsaari

040-8287790
toimisto, typpiauto

saria-iso
 
 

Olen Sari Alhainen Limingasta. Olen syntynyt ja kasvanut Helsingissä, mutta rakastuttuani maatilan isäntään muutin v. 1983 emännäksi Kalvolan Mäyrään. Siellä kasvatin 3 poikaani, sekä jalostin 18 lehmän ayrshirekarjaa Alhaisten Ayrshiren kasvattajanimellä. Ensimmäiset 15 vuotta jalostin lehmiä pääasiassa kokonaisjalostusarvon perusteella, ja samalla valitsin käyttöön vain sonneja, joiden utarerakenneindeksi on yli 100. Ainoa näkyvä edistys karjassani tämän 15 vuoden aikana oli tuotoksessa, joka oli paitsi jalostuksen, myös ruokinnan ja ympäristön paranemisen myötä noussut lähes 10 000 kiloon. Käytyäni Jan Goweniuksen kutsumana Kanadassa v. 1999 tein radikaalin muutoksen jalostuksen suuntaviivoihin ja ryhdyin toteuttamaan tasapainoisen jalostuksen ajatusmallia. Nähtyäni Kanadassa satatonnareita, joiden utare edelleen oli kintereessä, päätin pyrkiä samaan omassa karjassani. Näiden aikojen mietelmiä löydät oheisesta linkistä indekseistä.

Seuraavien vuosien aikana karjani rakenne parani selvästi samaan aikaan kuin kotimaiset jalostusarvot putosivat miinukselle. Yllättävää oli se, että ulkopuolisten pelottelusta huolimatta karjan keskituotos ei romahtanut, vaan päinvastoin nousi reilusti yli 10 000 kiloon. Rakenteen kokonaisvaltainen kehittyminen johti utareterveyden paranemiseen ja karkearehun syöntikyvyn lisäykseen, ja sitä kautta lehmät lypsivät tankkiin enemmän maitoa.

Vuonna 2004 muutin lehmieni kanssa Liminkaan nykyisen avopuolisoni luokse, ja ryhdyin osa-aikaisesti lypsytyön ohessa markkinoimaan Semexin tuotteita muille karjanomistajille omien hyvien kokemuksieni innoittamana. Tämä työ muuttui täysipäiväiseksi vuonna 2010, jolloin perustin Semex Finland OY:n. Semexin menestys Suomessa on osoittanut, että valinnanvaraa naudanjalostukseen liittyvien tuotteiden ja palveluiden ostoon oli kaivattu. Asiakkaiden hyvät kokemukset Semex-sonnien tyttäristä ja yrityksen asiakaspalvelusta ovat lisänneet myyntiä tasaisesti vuodesta toiseen, ja kehitämme toimintaamme edelleen asiakaslähtöiseltä pohjalta.

sari.alhainen(at)semex.fi, p. 040-5507643

Linkkejä Alhaisten Ayrshiren aikaisiin kirjoituksiin ja tapahtumiin:

Indekseistä

Iloitsetko Ilonista

Vertailuja

 
 
 

Syntyjäni olen Lapin tyttöjä ja Ylä-Savoon ajauduin opiskeluiden ja töiden kautta 2000-vuoden alkupuolella. Poromiesperheen vesana totuin jo pienestä pitäen elämään läheisessä suhteessa luontoon ja eläimiin ja  nuorena jo pääsin kunnalle maatalouslomitustöihin, josta lähtien ovat lehmätkin tavalla, tai toisella liittyneet kiinteästi elämään.

Olen kouluttautunut niin paljon ja käytännönläheisesti eläinaloille, kuin se vain on ollut mahdollista. Nuorena tietysti ensimmäiseksi lähdin opiskelemaan hevosia, koska ne olivat se ihan ykkösjuttu, mutta halu opiskella laajeni ensin lehmiin, sitten aina vain laajemmalle kaikkiin eläimiin. Niinpä erikoistuin vuonna 2002 Klinikkaeläinhoitajaksi ja v.2003 erikoistuin seminologiksi.

Seminologin töitä tein ensin Keski-Suomen alueella, mutta sittemmin muutin Ylä-Savoon ja toimin sen alueen seminologina, kunnes v.2007 aloitin silloisen Promilkin, myöhemmin ItäMaidon myymäläpäällikkönä Vieremän yksikössä.
Pari vuotta myöhemmin aloitin myös toimilupasiemennykset n.300-päisellä lypsykarjatilalla, jossa edelleenkin vastaan hedelmällisyyden hoidosta ja siemennyksistä.
Näitä kahta työtä rintarinnan tehdessä olen saanut olla läheisesti mukana maaseudun kehityksen myllerryksissä ja arjessa. Se on myös muokannut ajattelemaan käytännönläheisesti ja kustannustehokkaasti olosuhteiden mukaan.

Monia vuosia lehmien parissa työskennellessä myös panin merkille, että joiltakin lehmiltä näyttää puuttuvan jotakin olennaista ja sille tärkeää, millä se voisi tehdä vaivattomammin töitään ja miten se pysyisi kunnossa mahdollisimman pitkään ja mietin, että sillä saralla olisi varmasti kehittämisen varaa. En vain aiemmin ole oikein osannut ajatella, mitkä seikat vaikuttavat niin olennaisesti lehmän tuotannolliseen hyvinvointiin? Tutustuttuani Semexin ja ylipäänsä muualla maailmassa vallitsevaan ajatteluun jalostuksesta, löysin paljon vastauksia kysymyksiini ja ymmärsin, että lehmien jalostamiseksi on todella paljonkin tehtävissä!

Semexillä toimin tilasiementäjien kouluttajana ja tukihenkilönä. Jos tarvitset apua siemennystaidon opetteluun ja ylläpitoon, ota yhteyttä!

virpi.aarnipuro(at)semex.fi, p. 050-4408050

 
 
 

Mie olen Eveliina Kokkoniemi ja kotoisin maitotilalta Sodankylästä. Kävin ammattilukion Rovaniemellä ja maatalousalan perustutkinnon Tervolan Louella. Valmistumisen jälkeen menin armeijaan vuodeksi. Armeijan jälkeen opiskelin Ilmajoella 3,5 vuotta ja joulukuussa 2014 valmistuin agrologiksi (AMK), ja nyt viimeistelen agronomiopintojani Helsingin yliopistossa. Pienestä asti olen kulkenut lehmien mukana, niin navetassa kuin laitumellakin. Olen ollut töissä erilaisilla tiloilla opiskeluihin kuuluvissa harjoitteluissa, esimerkiksi olin 4 kuukautta harjoittelussa Uudessa- Seelannissa kesällä 2012. Harjoittelutilalla oli lehmiä 1200, jotka olivat holstein- ja jerseyristeytyksiä. Tilalla oli 68-paikkainen karuselli. Kotitilallani oli parisenkymmentä lehmää, joista melkein kaikki olivat ayrshirerotua. Ainoa poikkeus on minun 18-vuotislahjaksi saamani lapinlehmä Lumipallo. Lehmien keskituotos oli yli 10 000 ja satatonnareita on ollut neljä: Hiiva, Jatsi, Rosita ja viime syksynä meidän Timantti. Kuvassani onkin Marmori-vasikka, joka on Timantin tyttären tyttären tytär. Yli puolet meidän karjastamme oli Timantille sukua, joten se oli erittäin vahva emälinja. Olen huomannut, että karjan vanhimmat rouvat ovat usein vahvaselkäisiä, rakenteeltaan keveitä, hyväjalkaisia ja niillä on hyvä utarekudos. Nyt kotikarjani on vanhempieni terveyden takia laitettu pois.

Uuden työni myötä olen aivan uudella tavalla innostunut jalostuksesta! Olen erittäin otettu, että olen päässyt näin hienoon tiimiin mukaan. Odotan innolla yhteistyötä maatalousyrittäjien kanssa. Aina saapi tulla hihasta nykäsemhän!

eveliina.kokkoniemi(at)semex.fi, p. 040-7735266

 
eevastiina-iso
 
 

Olen Eevastiina Heikkinen-Björkqvist, AMK-agrologi Juankoskelta. Olen syntynyt ja kasvanut lypsykarjatilalla Koillis-Savossa, Muuruvedellä. Sieltä juontaa juurensa vahva kiinnostus karjanjalostukseen, jonka omaksuin äidiltäni hänen kanssaan aivan lapsesta yhdessä karjaa hoitaessamme. Kertovat, että olen opetellut lukemaan sonniluetteloita tavaamalla. Kotikarjan jalostaminen kiehtoi kymmenvuotiaasta saakka, jolloin aloin tekemään itsenäisesti vuosittain hiehokauppaa, jalostussuunnitelmat ja tarkkailukirjanpidon. Lukion jälkeen olen opiskellut ja työskennellyt myyntiin ja markkinointiin liittyvillä aloilla, josta tähän nykyiseen työhön on tullut valmiuksia.

Tasapainoisen jalostuksen ajatusmalli on aina tuntunut omalta. Ollessani vuonna 2001 Jan Goweniuksen luennolla koin, että hän puhuu samanlaisista hyvistä lehmistä, jollaisia myös itse halusin jalostaa.  Kevytrakenteiset, hyvän utareen ja utarekudoksen omaavat, lypsytyyppiset eläimet ovat osoittautuneet kestäviksi ja sellaisia huomasin saavani aikaan Semexin sonneja käyttämällä. Sari Alhaisen havainnolliset luennot karjasilmän hyödyntämisestä ja osaltaan niiden pohjalta käymämme pitkälliset jalostukseen liittyvät keskustelut toivat meidät nykyiseen yhteistyöhön.

eevastiina.heikkinen(at)semex.fi, p. 044-5248728

 
 
 

Olen Maija Inkiläinen Ylivieskasta ja valmistuin agrologiksi keväällä 2013. En ole tilalta kotoisin, mutta olen ollut karjan kanssa tekemisissä melko pienestä asti. Todellisen lehmäkipinän sain agrologiopintojen ensimmäisestä harjoittelusta ja siellä kiinnostuin myös jalostuksesta, jossa tavoitteena on kestävä ja tasapainoinen lehmä. Sen harjoittelun jälkeen en ole malttanut pysyä poissa navetasta, ja olen lomittanut tai muuten työskennellyt lypsykarjan parissa koko kouluajan opintojen ohessa. Olen hoitanut lehmiä hyvin erilaisissa navetoissa ja nähnyt eläinainesta laidasta laitaan. Käytäntö on osoittanut, että lehmä, jonka rakenne ja tuotos ovat tasapainossa, on ilo silmälle ja mielelle. Kivojen lehmien kanssa on kiva tehdä töitä eikä tule unohtaa kestävän, pitkään karjassa pysyvän lehmän eettistä ja taloudellista merkitystä.

Olen erittäin kiinnostunut jalostuksesta ja iloinen, kun saan tehdä jalostusneuvojan työtä eteläisellä Pohjois-Pohjanmaalla.

maija.inkilainen(at)semex.fi, p. 040-8237801

 
 
 

Olen Mika Inkiläinen ja kotoisin Simosta. Koulutukseni olen suorittanut laboratorioalalta ja aiemmin olen työskennellyt enemmän tai vähemmän teknisissä tehtävissä. Semexin toimintaan tutustuessani ja tiimiläisiä tavatessani, heidän ammattitaitonsa ja omistautumisensa sai minutkin innostumaan karjanjalostuksesta siinä määrin, että alan vaihdos oli väistämätöntä.

Aloitin työt Semexillä 2014 keväällä. Tehtäviini kuuluu mm. typen ja annosten toimittaminen ja typpijakeluun liittyvät muut asiat sekä Semex Real Time ai24 -järjestelmien asentaminen ja ylläpito. Työkavereina minulla on huippu tiimi ja asiakkaina oman alansa ammattilaiset, joten ei ole kyllä alan vaihdos kaduttanut.

mika.inkilainen(at)semex.fi, p. 044-3581822

 

 
 
 

Olen Liisa Staudinger, alkujani Haapavedeltä, ja tällä hetkellä kotini löytyy Kuortaneelta. Teen OptiMate-suunnitelmia ja jaan siementä Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Valmistuin agrologiksi Ilmajoelta kesällä 2013.

Maatilan tyttöjä siis, ja aina olen navetassa viihtynyt! Alkuun auttelin vanhempiani niin navetassa kuin pellollakin. Muutaman vuoden jopa ehdin karjaa omaksenikin kutsua, yhdessä mieheni kanssa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuten elokuvissa, ja lopulta löysin itseni työskentelemästä karjanhoitajana Juha ja Päivi Kallion navetasta. Se aika oli itselleni käännekohta elämässäni, enkä ihan äkkiä keksi, mistä vastaavan opin olisin voinut saada. Erityisesti se, miten tärkeää eläinaines on puhuttaessa kestävästä, toimivasta ja tuottoisasta karjasta, on asia mikä on vahvasti mieleni sopukoihin syöpynyt. Vuosien myötä tämä tunne on vain vahvistunut, ja tällä hetkellä olenkin enemmän kuin onnellinen saadessani mahdollisuuden tarjota tällaista eläinainesta huippusonnien muodossa suomalaisille karjanomistajille. Uskon, että satsaamalla eläinainekseen satsataan samalla myös työn laatuun ja mielekkyyteen. Sen lisäksi, että kaikin puolin toimiva ja tasapainoinen lehmä on ilo silmälle, niin uskon sen myös olevan taloudellinen!

liisa.staudinger(at)semex.fi, p. 040-5610303

 
Sonja
 
 

Hei kaikille! Olen Sonja Lahdenperä Torniosta. Kiinnostuin jalostuksesta kymmenisen vuotta sitten, kun aloin pohtia, miten kotikarjani lehmät saisi kestämään pidempään. Minulle lehmä ei ole pelkkä tuotantoeläin, vaan jokainen yksilö on oma persoonansa. Siksi haluan tehdä kaikkeni sen eteen, ettei lehmäkaveria tarvitse saattaa autoon liian nuorena. Asiasta innostuneena hain omatoimisesti tietoa jalostuksesta sekä opettelin lukemaan ja tulkitsemaan eri maiden arvosteluja. Pikkuhiljaa aloin tehdä myös jalostussuunnittelua kotikarjassani, valitsemaan käyttöön tulevia sonneja ja kiertää näyttelyissä katsomassa muiden eläimiä. Seuraan myös alan keskusteluita ja lehtiä aktiivisesti. Ajatus rakenteen tärkeydestä lehmän kestävyyteen tuntui minusta järkeenkäyvältä jo varhain ja aloin painottaa sitä valinnoissani, toki muutkin ominaisuudet huomioiden. Valmistuin biologian alalta yliopistosta maisterin paperein, mutta ala ei tuntunut omalta, vietinhän ison osan vapaa-ajastani joko navetalla tai sonniarvosteluita tutkien. Niinpä hain ammattikorkeakouluun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmaan (OAMK). Nykyisin vastaan suurelta osin kotikarjani jalostuksesta ja esittelen osaltani tilamme eläimiä näyttelyissä. Karjasilmääni olen kehittänyt näyttelyiden, tilavierailujen ja kotikarjan arvioinnin lisäksi ulkomaanharjoittelussani Kanadassa v. 2012. Siellä näin upeita vanhempia lehmiä, joiden rakenne on kestänyt vuodesta toiseen, ja vakuutuin olevani oikealla tiellä ajatusteni kanssa. Lisäksi minulla on onni saada tehdä äärimmäisen kiinnostavaa opinnäytetyötä Semexille ayrshiren jalostukseen liittyen. Opinnäytetyöni tiimoilta olen käynyt tiloilla keräämässä aineistoa ja olen samalla nähnyt paljon erityyppisiä eläimiä. Kotikarjassani olen saanut ilokseni huomata, että rakenteen painottaminen valinnoissa on tuottanut myös näkyvää tulosta kohtuullisessa ajassa: pitkään paikallaan junnannut keskipoikimakerta on noussut, eläimiä pystyy esittelemään häpeilemättä myös vieraille ja edelleen rouvat palkitsevat uurastuksen tuottamalla paljon hyvää suomalaista maitoa. Positiivisten kokemusten innoittamana aloitan työt OptiMate-neuvojana ja annosten jakelijana Pohjois-Suomessa. Autan mielelläni mieltä askarruttavissa kysymyksissä!

sonja.lahdenpera(at)semex.fi, p. 040-5829872

 
 
 

Olen Samuli Soudunsaari, syntynyt ja kasvanut Lapissa Posiolla. Lapsesta asti eläimet ovat olleet suuressa osassa elämääni. Laajaa kokemusta eläimien kanssa löytyy aina hevosista kanoihin ja lampaista omiin poroihin asti. Aikaisempaa työhistoriaa minulla on kuljetusalalta kymmenen vuoden kokemuksella. Vapaa-ajalla harrastuksiin kuuluu koiran kanssa ulkoilu ja metsästys. Työtehtäviini Semex Finlandilla kuuluu mm. annosten pakkaus ja jakelu sekä typen jako. Lisäksi työskentelen toimistolla tilausten parissa.

samuli.soudunsaari(at)semex.fi, p. 040-828 7790

 
 
 

Olen Salla Rautio ja asun Akaassa maitotilalla. En ole maatilalta kotoisin, mutta jo pikkulikkana kiinnostuin lehmistä sukulaisten maitotiloilla. Agrologi AMK -opintojen jälkeen olen työskennellyt lomittajana ja maitotilaneuvojana. Ystävien hoivissa minun omia lehmiäni on ollut jo vuosia, ja ne ovat pitäneet yllä niin valtavaa lehmäinnostusta kuin myös tuntumaa käytännön lehmänhoitotöihin. Harrastan myös karjanäyttelyitä. Arvostan kestäviä lehmiä, joilla on tasapainoinen rakenne, joka auttaa niitä tuottamaan ja voimaan hyvin vuodesta toiseen. Semex Finlandille teen töitä osa-aikaisesti ja työnkuvaani kuuluvat pääasiassa genominäytteiden lähetykset ja kotisivujen päivitykset.

salla.rautio(at)semex.fi, p. 050-5256109

 
heidi
 
 

Tervehdys!  Olen Heidi Savander, Uudeltamaalta kotoisin oleva agrologi. Tätä nykyä asun Hyvinkäällä. Työskentelin pitkään maitotilaneuvonnassa sekä jalostusneuvojana. Ystävieni nykyaikaisessa parsinavetassa lypsin vuosikausia kaiken vapaa-aikani, ja karjan jalostustyössä sain vapaat kädet. Ymmärsin miten lyhyessäkin ajassa saa paljon muutosta aikaiseksi. Viimeiset viitisen vuotta olen lypsänyt roboteilla; erivärisillä koneilla, erivärisiä lehmiä. En myönnä olevani minkään rodun ehdoton kannattaja, ja olen hoitanut myös suomenkarjan kaikkia variaatioita sekä jersey-lehmiä. Sen verran on tunnustettava, että kaunis lehmä saa sydämeni sykkimään rodusta riippumatta. Olen kokenut käytännössä miten lehmän rakenne vaikuttaa sen terveyteen, elinikään ja karjan taloudelliseen tulokseen. Kauniilla tarkoitan eläintä joka toimii karjassaan ja voi hyvin. Rakenteen parantaminen on myös vahvasti eettinen asia, jonka merkitys korostuu kun tuottajilta odotetaan yhä suurempaa vastuuta eläinten hyvinvoinnista. Monille meistä maidontuotanto on yhtälailla harrastus kuin elinkeino.  Mikä onkaan kannustavampaa kuin työskennellä terveiden  ja tyytyväisten lehmien parissa?
Palvelen jalostusasioissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kenties voin antaa vinkkejä myös muissa asioissa kuten ruokinta, terveys jne.  Tapaamisiin!

Hej!  Jag är Heidi Savander, agrolog hemma från Nyland. För tillfället bor jag i Hyvinkää. Tidigare jobbade jag länge inom mjölkgårds- och avelsrådgivning. På min fritid mjölkade jag kor i mina vänners moderna båsladugård i många år. Där fick jag fria händer i avelsarbetet, och insåg att man på kort tid kan göra stora framsteg. De senaste fem åren har jag jobbat i robotladugårdar, med olika slags robotar, olika slags kor.  Jag är ingen rasentusiast, och har jobbat också med finsk lantras av alla dess varianter, samt med Jerseykor. Måste dock medge, att vilken som helst  vacker ko värmer om hjärtat. Jag har i praktiken upplevt hur stor betydelse kornas exteriör har för deras hälsa, livslängd och gårdens ekonomiska resultat. Vacker betyder en ko som fungerar i sin omgivning och mår bra. Att förbättra exteriören är även en viktig etisk fråga, vars betydelse växer tillsammans med vårt ansvar om våra djurs välmående. För många av oss är mjölkproduktion likväl en hobby som en näring. Vad är mer motiverande än att jobba med friska och nöjda djur?
Jag betjänar i alla avelsärenden, på svenska, finska eller engelska. Kanske jag också kan ge tips i andra frågor såsom utfodring, djurhälsa med mera.  Vi ses!

heidi.savander(at)semex.fi, p. 0500-860637

 
AnuTiikkainenhieho
 
 

"Tervehdys kaikille! Olen Anu Tiikkainen Vieremän Salahmilta. Meillä oli mieheni Lassen kanssa lehmiä vähän yli 20 vuotta. Karjauramme alkoi -90-luvun puolivälissä 17 lehmän parsinavetassa josta siirryttiin vuosituhannen vaihteessa lypsyasemapihattoon, ja viimeiset kymmenen vuotta maidot irrotteli robotti. Jouduimme lopulta luopumaan omasta karjasta terveysongelmien takia, mutta onneksi rakkaudella hoidetut ja jalostetut eläimet pääsivät jatkamaan uraansa hyviin koteihin. Loppuvaiheessa karjamme periytyi lähes kokonaan Semexin sonneista, keskituotos oli karvan vajaa 11 000kg, ja rakenteessakin oltiin päästy jo vähintään kohtuulliselle tasolle. Jalostusasioihin kasvoin pikkuhiljaa, alkuaikojen ihmetyksestä tuli ensin antoisa harrastus ja Semexin myötä vielä työkin. Olen edelleen valtavan onnellinen siitä että Sari pyysi minut mukaan tiimiin heti Semex Finlandin alkuaskeliin :). On ollut huikean hienoa olla osallisena sekä asiakaskarjojen että yrityksen kehityksessä ja ilolla jatkan työtä myös eteenpäin. Vuosien varrella usko tasapainoiseen jalostukseen on vain vahvistunut; lehmän täytyy tuottaa hyvin tienatakseen paikkansa navetassa, mutta lehmä, jonka rakenne ei kestä sen tuotoskykyä, on tuhlausta. Palvelen mielelläni kaikissa karjanjalostukseen liittyvissä asioissa!"

anu.tiikkainen(at)semex.fi, p. 044-5021975

 
LauraLaiholahti
 
 

Olen Laura Laiholahti ja asun Varsinais-Suomessa Marttilassa, jossa pidämme mieheni Joukon kanssa lypsykarjatilaa. Lehmiä on noin 80 kpl, näistä suurin osa ayrshireita, mutta joukossa on myös holsteineja, suomenkarjaa ja yksi jersey. Lypsävät asustavat vinokuivikepihatossa ja nuorikarja muissa rakennuksissa. Semexin sonneja on tilallamme käytetty pitkään, ensimmäiset siemennykset kanadalaisilla sonneilla tehtiin jo 90-luvun lopulla. Vuosien käyttökokemukset ovat antaneet vahvan luottamuksen kanadalaisen eläinaineksen toimivuudesta suomalaisissa karjoissa ja olosuhteissa. Olen aina ollut hyvin innostunut karjanjalostuksesta ja eläinaineksen kehittämisestä, voisi oikeastaan sanoa, että työ ja harrastus ovat kulkeneet koko ajan käsi kädessä. Semex Finlandin toiminnassa olen ollut mukana alusta lähtien toimien eteläisen ja lounaisen Suomen alue-edustajana. Parasta työssäni on se, että minulla on mahdollisuus olla mukana tilojen eläinaineksen kehittämisessä. Jalostussuunnitelmien, sonnivalinnan sekä olosuhteiden parantamisen avulla voimme yhdessä tilanväen kanssa löytää parhaat mahdolliset ratkaisut jokaiselle tilalle. On ollut hyvin motivoivaa nähdä ne suuret edistysaskeleet niillä tiloilla, jotka ovat ehtineet käyttää Semexin sonneja ja palveluita jo useamman vuoden ajan. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, jos toivotte tilakäyntiä tai haluatte keskustella jalostuksesta! Ja jos haluatte nähdä miltä Semex-sonnien tyttäret näyttävät käytännössä, niin olette aina tervetulleita tilallemme!

laura.laiholahti(at)semex.fi, p. 044-5524493

 
Taru Kuokkanen
 
 

Terve! Olen Taru Kuokkanen, agrologiopiskelija Oulusta. Syntyjäni olen kotoisin Pohjois-Karjalasta Valtimolta, jossa vietin suurimman osan lapsuudestani mummolan maatilalla pyörien. Pienestä pitäen olen ollut apuna (ja vähemmän apuna) niin navetassa kuin pelloillakin. Kun kasvoin vähän isommaksi, otin tavaksi lomitella pieniä pätkiä mummolani tilalla, josta se varsinainen kipinä maatalouden pariin syttyi. Kiinnostus karjanhoitoon ja maatalouteen ohjasikin minut Kajaaniin eläintenhoitaja-kaksoistutkinnon pariin. Valmistuttuani palasin takaisin Valtimolle jossa työskentelin noin puoli vuotta kunnan lomittajana kunnes aloitin opintoni Oulussa.
Jalostuksesta kiinnostuin nimenomaan mummolan navetassa suunnitellessamme äitini kanssa mitä sonnia laitetaan ja millekin lehmälle. Halu oppia lisää jalostuksesta ja perinnöllisyydestä kasvoi vain koko ajan ja eläintenhoitaja opintojeni aikana päätinkin hakea agrologi koulutukseen heti kun mahdollista. Kova kiinnostukseni jalostukseen sai minut pyrkimään jo ensimmäisessä harjoittelussa Semexille ja onnekseni täällä sitä nyt ollaan! Teen opiskelujeni ohessa töitä Limingan toimistolla ja eri tilaisuuksissa ympäri Suomea, ja kierrän mahdollisimman paljon alue-edustajien kanssa tiloilla opettemassa jalostussuunnitelua.

taru.kuokkanen(at)semex.fi, p. 050-3397034

 
MiiaIkonen
 
 

Hei kaikille! Olen Ikosen Miia Pieksämäeltä. Karjakokemusta ehti kertyä kahdeksan vuotta omien karvakorvien parissa pienessä parsinavetassa. Omassa karjassa panostin erityisesti rakenteen parantamiseen tuotosta unohtamatta. Karjan keskituotos oli piirun yli 10 tuhatta ja luokitusten keskiarvo hieman yli 80 pistettä lopettaessani karjanpidon.
Lehmien jalostaminen on erittäin haastavaa ja onnistuessaan todella palkitsevaa. Hyvä lehmä on pitkäikäinen, helppohoitoinen ja taloudellisesti reilusti plusmerkkinen pitkässä juoksussa. Semexin jalostusfilosofia ”lehmän rakenteen tulee kestää sen tuotos” kannattaa ottaa tosissaan, sillä vain siten saadaan karjaan kokonaistaloudellisesti huippulehmiä. Jalostus on minulle ollut rakas harrastus, jota nyt pääsen onneksi jatkamaan tämän työn kautta.

miia.ikonen(at)semex.fi, p. 050-5466499

 
 
 

Olen Heikki Vanhatalo, agrologiksi opiskeleva innokas karjamies Siikaisista, Pohjois-Satakunnasta. Lapsesta asti olen ollut kiinnostunut lehmistä ja niiden jalostustyöstä. Työkokemusta jalostuksen parissa on kertynyt jo useita vuosia kotitilallani Vanhatalon Holsteinilla. Kotitilallani on puhdas Holstein-karja, josta pyrimme jalostamaan mahdollisimman hyvä- ja kestävärakenteisen - tuotosta unohtamatta. Olen myös työskennellyt tilalla, jossa olen ollut mukana Ayrshire- ja Jersey-rotujen jalostamisessa.

Karjasilmääni olen kehittänyt ulkomailla, mm. Ruotsissa, Italiassa ja Kanadassa. Ulkomaanmatkoilla olen oppinut paljon tasapainoisesta jalostuksesta, joka toimii tilojen menestyksen kulmakivenä. Tasapainoinen ja kestävä eläinaines on tuottoisa, helppohoitoinen ja myös ilo silmälle.
Hyvärakenteiset eläimet ovat toimineet  harrastuksenani jo kuusi vuotiaasta saakka karjanäyttelyiden kautta. Vuosien varrella olen kilpaillut jo yhteensä viidessä eri maassa ja menestystäkin on tullut mukavasti. Parhaana sijoituksena pidän vuoden 2008 European Young Breeders School-joukkuekilpailun voittoa Belgiassa. Suomessa minut tapaa vuosittain useissa näyttelyistä yhdessä kotitilani eläinten kanssa.  

heikki.vanhatalo(at)semex.fi , p. 040-3502337

 
juha
 
 

Hei kaikki lehmäihmiset ja lehmistä kiinnostuneet. Olen Juha Toivola Töysästä, Etelä-Pohjanmaalta. Perheeseeni kuuluu vaimo ja 6 lasta. Olen työskennellyt maatalouslomittajana, kotitilallani sekä viimeiset liki 10 vuotta seminologina ennen kuin tein elämäni päätöksen perheeni täydellisellä tuella ja lähdin mukaan SEMEX-tiimiin. 

Sydäntäni lähellä on aina ollut lypsykarjan jalostaminen. En ajattele jalostamista vain työnä, vaan haluan oikeasti vaikuttaa suomalaiseen eläinainekseen. Käytyäni Kanadassa vuosina 2004 ja 2008 en meinannut uskoa silmiäni, minkälaisia lehmät voivatkaan olla: korkeita, lypsytyyppisiä, huippu-utareisia ja -jalkaisia, aivan erilaisia kuin mitä Suomessa on totuttu näkemään ja hoitamaan. Alueellani, jossa työskentelin seminologina, on aika paljon tiloja, jotka käyttävät pääsääntöisesti Semexin sonneja ja täytyy todeta, että karjojen rakenteellinen taso on noussut aivan silmissä. Lisäksi lehmien tuotantovuodet ovat lisääntyneet ja elinikäistuotokset nousseet. Tilat ovat saavuttaneet jo tavoitteita siitä, mitä ovat hakeneet eli helppohoitoista, hyvärakenteista, tervettä lehmää, joka kestää vuodesta toiseen. 

Työnkuvaani kuuluu siemenannosten myynti sekä typen, annosten ja tarvikkeiden toimittaminen tiloille. Teen myös OptiMate jalostussuunnitelmia.                                                                                                                                                                                   
YHDESSÄ ONNISTUMME SAAVUTTAMAAN KESTÄVÄN JA TUOTTAVAN ELÄINAINEKSEN MYÖS SUOMEEN!

juha.toivola(at)semex.fi, p. 044-5500097

 
JaniKivilahti
 
 

Olen Kivilahden Jani Kuorevedeltä. Jalostus tempaisi mukaansa heti alkumetreillä,  vuosi oli muistaakseni -93. Vuosien varrella olen oppinut monta asiaa, osan myös kantapään kautta. Olen hoitanut lehmiä alkuun pienessä parsinavetassa ja sittemmin pihatossa robotin hoitaessa lypsyn eli hyvin erilaiset olosuhteet on tulleet tutuiksi. Nämä molemmat ääripäät ovat osoittaneet, että kestävä lehmä olosuhteista riippumatta on hyvin harvoin se talon kovalypsyisin ensikko, jolla herkästi on jotain asiaa eläinlääkärille, vaan usein se lehmä, jolla on kaikki ominaisuudet balanssissa ja kuitenkin riittävän hyvä tuotos.

Olen harrastuksekseni jalostanut muutamia karjoja ja autellut eläinhankinnoissa. On ollut todella palkitsevaa nähdä, miten lyhyessäkin ajassa määrätietoisilla valinnoilla voidaan saada paljon aikaan. Semex on ollut minulle vuosia lähellä sydäntä, koska Semex Swedenin ja Gårdsby Holsteinin omistajalla Janne Goweniuksella on ollut suuri vaikutus minuun jalostajana, kuten varmasti moneen muuhunkin suomalaiseen. ”Seeing Is Believing” oli Semex-slogan Madisonissa 2007 eli olen omin silmin nähnyt upeita linjoja ja lehmäperheitä. Samaa sonnia käytetään vuosia eli hyvä sonni ei mene vanhaksi ja lisäksi paljon muuta mistä on ollut hyötyä jokapäiväisessä työssä. Minulle jalostus on se, joka auttaa jaksamaan myös vastoinkäymisiä. Samoin tuntien mittaiset puhelinjalostuskeskustelut ystävien kanssa työn lomassa lyhentävät mukavasti pitkääkin päivää.  

jani.kivilahti(at)semex.fi, p. 045-2732340

 
 
 

Olen Inga Heikkinen ja alunperin kotoisin Tornionjokilaaksosta Pellon kunnasta. Vaikka en ole maatilalta kotoisin, eläimet ovat aina olleet tärkeä osa elämääni, ja hevosharrastuksen myötä päädyin opiskelemaan maaseutuelinkeinojen linjalle Oulun ammattikorkeakouluun, josta valmistuin agrologiksi kesäkuussa 2014. Semex Finlandilla vastaan toimiston ja varaston päivittäisten rutiinien pyörittämisestä sekä tilausten vastaanottamisesta, pakkaamisesta ja laskutuksesta.

inga.heikkinen(at)semex.fi, p. 0400-891262

 
 
 

Olen Kari Karppinen ja olen kotoisin pieneltä maatilalta Kestilästä, Pohjois-Pohjanmaalta. Olen kouluttautunut sähköasentajaksi ja työkokemusta on kertynyt asennustöiden lisäksi muun muassa rakennus- ja metallialalla.

Olen ollut töissä myös lypsykarjatilalla, jonka kautta olen päässyt osallistumaan näyttelyihin ja muihin karjaväen tapahtumiin. Olen innoissani tilaisuudesta liittyä Semexin tiimiin 1.10.2014 alkaen. Toimenkuvaani kuuluu typen ja annosten jako.

kari.karppinen(at)semex.fi, p. 045-1253717

 
web-design set-print